HISTÓRIA CHUTÍ

KULTÚRA Televízia
Novinkou na obrazovke Jednotky je pôvodná relácia História chutí, ktorá spája históriu, gastronómiu a príbehy ľudí. Pilotný diel venovaný Vianociam videli diváci už dnes na STVR.
Relácia funguje ako „malý stroj času“, ktorý divákov prenesie do rôznych historických období prostredníctvom jedla, zvykov, každodennosti či reálií konkrétnych regiónov. Nejde pritom len o varenie. Epizódy približujú spôsob života našich predkov, ich hodnoty, spoločenské pravidlá či prekvapivé súvislosti, ktoré formovali kultúru danej doby. Gastronómia je jednou z nosných častí projektu. Špičkoví kuchári pripravujú historické recepty v modernej interpretácii, aby inšpirovali aj dnešného diváka. Úvodná epizóda zo Starej Ľubovne ukazuje, ako vyzerali Vianoce na začiatku 20. storočia, aké jedlá patrili na pôstny a štedrovečerný stôl a aké zvyky prenikajú do regiónu aj vplyvom španielskej aristokracie. Moderátormi sú Martina „Maca“ Zábranská a Tibor Ferenčík, ktorých sprevádzajú odborníci zo SAV a SNM a renomovaní šéfkuchári Lukáš Heuser či Jakub Bir.
Viac informácií nájdete na webe: https://www.stvr.sk/historia-chuti/o-relacii